El Club Esportiu Banyoles, amb la voluntat de seguir fomentant els valors a través de la pràctica esportiva, una de les principals pedres angulars del projecte actual de l’entitat i dels membres de l’estructura que el composen, està treballant en donar cos a un pla solidari que l’ha conduït a tancar una col·laboració amb el FC Langutani Blue Birds, de Xitlhelani village, a Malamulele, a la província sud-africana de Limpopo. D’aquesta manera, ambdós clubs estan embastant quines han de ser les sinèrgies entre ells, car que el Banyoles, que farà de paraigües de qualsevol de les iniciatives que es prenguin, ja ha començat a proporcionar al FC Langutani un programa metodològic de treball. Al mateix temps, el club banyolí també assumirà l’enviament de material esportiu a Sud-àfrica, en un segon esglaó del projecte.
Fins ara, ja s’ha encarregat també de redissenyar el nou escut dels africans i s’està posant fil a l’agulla a la programació d’un nou web per al FC Langutani –també de forma altruista, de la mà de la Fundació Guifi.net, en què el Banyoles, que col·laborarà en la seva arrencada, també tindrà el seu espai. A la mirada llunyana dels representants d’ambdós clubs també hi ha una il·lusionant trobada física, una activitat que caldrà mesurar al detall per la gran distància que seapara ambdues ciutats.
El FC Langutani Blue Birds –indumentària blau marí amb detalls blancs- és una entitat futbolística amb més de mig segle d’història al país, tot i trobar-se en una regió ubicada curiosament a l’extrem oposat de la capital, Ciutat del Cap –prop de 2.000 quilòmetres entre una ciutat i l’altra. Malamulele es troba just al nord-est de Sud-àfrica, a tocar les fronteres ambo Moçambic i, Zimbàbue i Botswana. Com a curiositat, l’any 2017, ambo Langutani aixecant el trofeu del Inaugural Fighters Tournament, l’activista heterodox africà Floyd Shivambu, amb més d’1.200.000 seguidors a Twitter, va fer una piulada en què els felicitava per l’èxit assolit. El club té actualmente prop de 200 jugadors, repartits entre l’equip amateur, els formatius i els femenins.
Pau Teixidor, president del CE Banyoles, té dipositades moltes il·lusions en aquest projecte: “És una iniciativa molt engrescadora i que es fonamenta en l’impuls dels valors amb els quals el club treballa día rera dia. L’acord amb el Langutani ens permetrà donar-nos a conèixer en d’altres racons del planeta, però bàsicament ho enfoquem com una iniciativa solidària que permetri transmetre al club sudafricà aspectes com el de la metodologia, tant en l’aspecte formatiu com en el de gestió interna”.