El vicepresident del Club Esportiu Banyoles (CEB), Joan Fauró, explica en aquesta entrevista els motius d’algunes decisions que ha pres la Junta Directiva de cara a la temporada vinent, com ara abaixar les quotes d’inscripció del futbol base, la desaparició del Banyoles B o l’aposta per Òscar Aja com a tècnic del primer equip, en un exercici de transparència institucional i de voluntat comunicativa. A només una setmana per a què es tanqui el període d’inscripcions de jugadors, el directiu blanc-i-blau anima tothom a què faci confiança al Club per formar futbolistes des de dues directrius paral·leles: l'esportiva i la dels valors.
- La reactivació del futbol de base al Banyoles significa que les coses s’han estat fent bé en aquesta parcel·la, no?
- En efecte. Pel que fa a les inscripcions de la mainada, cada any anem millorant. Vam partir amb uns 150 nens i nenes quan vam agafar el Club i ara estem al voltant de 250. El futbol de base creix, i n’estem molt orgullosos de com juguen els nostres equips. Enguany, els juvenils han mantingut la categoria, els cadets han fet un primer tram de temporada sensacional, en infantils han lluitat tot i saber les dificultats amb què es trobarien i els alevins han protagonitzat un esprint final de campanya molt bo. Pel que fa als més petits, hem recuperat l’escoleta, que no n’hi havia, i els benjamins i els prebenjamins han fet molt bones temporades, destacant l’equip d’en Gaspi, que ho han guanyat tot.
- Tenir clar el model és bàsic per a què la cosa funcioni...
- Sens dubte. I nosaltres el tenim clar, el model. La idea principal és que abans que futbolistes els nens són això, nens. Aquest concepte passa per davant de qualsevol cosa en la nostra filosofia. Ara bé, també és veritat que entenem l’esport com competició i a partir d’infantils, creiem que els nois han d’aprendre a competir. D’infantil cap avall, totes són etapes formatives.
- Explica'm per què s’han abaixat les quotes d’inscripció dels més petits
- Mira, com a Club tenim un handicap; se’ns compara amb altres clubs quan la nostra situació és ben diferent de la seva. Em refereixo, per exemple, a què nosaltres tenim un conveni amb l’Ajuntament en comptes d’una concessió i, per tant, hem de pagar cada mes la llum, l’aigua, el gas i el telèfon. Això té coses bones i coses dolentes. Una de bona és que som els amos del nostre camp i podem fer-ne el que volem. Una de dolenta, potser la més dolenta, és que el cost de suportar econòmicament el Club és més elevat que en altres entitats amb les quals ens podríem arribar a comparar. I dins d’això s’ha d’incloure que el nostre desig és tenir entrenadors titulats i vinculats que transmetin amb eficàcia als jugadors la nostra idea...

- Continua...
- Hem decidit abaixar preus perquè hem percebut la demanada de la gent i hem volgut complaure’ls. I en segon lloc, perquè la despesa d’un jugador que comença no és comparable a la d’un juvenil que es desplaça els diumenges a jugar a Barcelona o a Badalona. Hem pretès equilibrar els costos en funció de la despesa que té cada equip. Ho hem reajustat tot i ara només volem que els petits puguin venir a provar-nos, a veure si els agrada com els ensenyem a jugar a futbol i de pas transmetre’ls els valors que pregonem. Volem un futbol de base més just i de qualitat.
- Què inclou la quota d’inscripció que es paga per cada nen o nena?
- Tot. La mutualitat, la fitxa, els arbitratges, els desplaçaments, els entrenadors, la llum, el gas, l’aigua, el responsable de material, el manteniment de les instal·lacions, els dos o tres dies d’entrenament… Hi ha un seguit de despeses darrere del funcionament normal del Club que no es veuen i a les que també s’han de fer front. A més, tots els equips tenen dos entrenadors i intentem que estiguin titulats. Per aquest any, els nostres joves futbolistes també estaran tutelats per tres o quatre persones del Club, com en Pep Masdevall, en Ricard Díaz o l’Òscar Aja. Què vol dir, això? Doncs que, al marge d’entrenar als seus equips, també supervisaran les sessions d’entrenament de la base i portaran un control de l’evolució dels més petits.
- Per què s’ha decidit que el Banyoles B desaparegui?
- T'asseguro que aquesta ha estat la decisió més dura que he hagut de prendre d'ençà que sóc a la Junta. Quan prens una decisió en què hi ha diners pel mig, has de ser capaç d’explicar-ho. Així doncs, som-hi: el cost total del Banyoles B es troba entre els 6.000 i 8.000 euros anuals. Hem intentat ser pioners i traslladar als jugadors que si volien continuar amb l’equip, havien de fer-se càrrec, com a mínim, de les despeses que generen, però no ens n’hem sortit. Hem fet tots els esforços possibles abans de tirar la tovallola. Ha estat impossible garantir un equip amb cara i ulls compost per uns divuit jugadors. Tant de bo en un futur es pugui recuperar el Banyoles B. Per acabar-ho d’adobar, no tenia un finançament directe, com sí que en gaudia el primer equip i els equips de base.
- Finalment, quines expectatives hi ha amb el primer equip amb l’Òscar Aja al capdavant?
- L’Òscar Aja és el pal de paller del nostre Club en l'àmbit esportiu, i ho ha demostrat en tot el temps que porta aquí. Si a algú li hem de fer un reconeixement, és a ell. L’Òscar és com és, però és un entrenador de club. Prova d’això és que l’any passat va portar fins a tres equips simultàniament. Si demà li diguéssim per entrenar un aleví, també ho faria. Per tant, si algú es mereixi el premi de dirigir el primer equip era ell. Per a nosaltres no hi va haver cap dubte. Una de les condicions que va posar va ser que no volia que el seu fill hi fos, que no el volia entrenar, i això sí que ens empipa perquè l’Andoni és un valor en alça. Se’n va quatre mesos d’Erasmus i quan torni, no ens podrà dir que no i el tornaren a tenir amb nosaltres. Expectatives? Que en l'àmbit de plantilla, hi continuïn havent-hi un 80% de jugadors de Banyoles i en l'àmbit de resultats, que mantinguem la categoria sense patir. Tot plegat, sense renunciar a pujar a Tercera Divisió en dos o tres anys amb gent de casa, tot i que el primer equip també ha patit una retallada al voltant del 30%.
